فیدبک موثر یا مخرب؟

اصولا فرقی نمی کند که مدیر یک شرکت چند هزار نفره باشید یا عضو یک تیم سه نفره، یا اصلا عضو یک خانواده پرجمعیت یا یک همسر مهربان، در هر صورت روزانه بنابه دلسوزی یا مصلحت یا وظیفه یا هر دلیل دیگری بازخورد یا فیدبک هایی به دیگران می دهیم یا می گیریم. اگر در نقش بازخورد گیرنده باشیم  شاید چنین افکاری دور از انتظار نباشد “قصد تخریب من رو داره، الان حالیت میکنیم با کی طرفی!!!” “آدم نفهم رو ببین، تا دیروز هر رو از بر تشخیص نمی داد الان به من درس زندگی میده” “میخاد زیرآب من رو بزنه” و اگر در نقش بازخورد دهنده باشیم فکر میکنیم “عجب آدمی هست، من به خاطر خودت می گم”.

مشکل سمت فیدبک دهنده یا گیرنده؟

خیلی ها اعتقاد دارند مشکل سمت فیدبک گیرنده است. یعنی او ظرفیت شنیدن حقایق را ندارد و دوست دارد همیشه دروغ بشنود. البته در عین حال بسیاری هم اعتقاد دارند اگر فیدبک در قالب موثر ارائه شود می تواند موثر باشد. برای اینکه در این مورد بتوان نتیجه گرفت، بهتر است بدانیم زمانیکه به کسی فیدبک می دهیم چه اتفاقی در درون ان طرف اتفاق می افتد.

وقتی فیدبک می گیریم چه اتفاقی در درون می افتد؟

ذهن انسان به طور پیش فرض به صورتی برنامه ریزی شده است که انسان را در برابر خطرات حفظ نماید، پس دائما محیط را اسکن می کند. در این اسکن 5 بار به دنبال خطرات و فقط 1 بار بدنبال اتفاقات مثبت می گردد. یعنی مغز در هر ثانیه 5 بار به دنبال خطرات می گردد.

 

دانشمندان عصب شناسی اعتقاد دارند، زمانیکه به کسی می گوییم “می تونم فیدبک در مورد کارت بهت بدم” دقیقا همان بخش از مغز فعال می شود که در جنگل با یک خرس روبرو شویم و از ترس  خشکمان بزند یا از ترس فرار کنیم، یا همانند اینکه در تاریکی حرکت کنیم و صدای پای یک نفر غریبه بیاید که در حال نزدیک شدن به ما است، علاوه بر فعال شدن این بخش ها در مغز، همان هرمون های ترس نیز در بدن ترشح می شود.

پس با این ترس درونی، چگونه باید فیدبک داد؟

هدف من اینجا ارائه تکنیک خاص برای دادن فیدبک نیست، بلکه اگر بدانیم که چه اتفاقی هنگام دادن یا گرفتن فیدبک اتفاق می افتد، خود همین موضوع کافی است. با هر روشی که بتوانیم حس ترس را پایین بیاوریم و حس اعتماد را بالا ببریم فیدبک موثرتر خواهد بود. یکی از این روش ها همدلی است که قبلا در اینجا توضیح داده است.

پس اگر سری بعد خواستیم به کسی انتقاد کنیم، اول این را به یاد بیاوریم که او الان با خرس مواجه خواهد شد و مغز او از کار خواهد افتاد و پا به فرار خواهد گذاشت.

چابک و موفق باشید

درباره اسد صفری

اسد صفری – مربی تحول چابک سازمان و تیم های نرم افزاری. مدارک حرفه ای: CSP - CSM - PSM - PSPO - CDA - Management 3.0 برخی تجربیات: رئیس دفتر تحول چابک شرکت داده ورزی سداد(بیشتر از ده تیم نرم افزاری) - مربی چابک شرکت رامند (تیم های موبایل و گیم سازی) - مدیر تولید نرم افزار SimplyDesk برای شرکت فرانسوی PCI - مربی مشاور شرکت های:خدمات انفورماتیک، ارکید فارمد، فراداده، الفبا برخی از سوابق مشاوره کوتاه مدت و تدریس : علی بابا، فناپ، تجارت الکترونیک پارسیان، بیمه سامان، مهندسین مشاور تجارت (بانک تجارت)، بیمه ایران، پارس آنلاین، شرکت رهنما، ورانگر، انتشارات پزشکی کوثر، فولا آلیاژی یزد، پارک علم فناوری کردستان و ... . عضو انجمن های بین المللی Agile Alliance - Scrum Alliance

3 دیدگاه در “فیدبک موثر یا مخرب؟

  1. مطلب خواندنی و جالبی بود، ممنون. در مورذد مطالعه ای که درباره ذهن انجام شده بود اگر مرجع علمی هم معرفی کنید ممنون میشم.

  2. این پاراگراف معرکه است :

    پس اگر سری بعد خواستیم به کسی انتقاد کنیم، اول این را به یاد بیاوریم که
    او الان با خرس مواجه خواهد شد و مغز او از کار خواهد افتاد و پا به فرار خواهد گذاشت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.