چند روز قبل در شرکتی بودم که بسیاری از افراد از وابستگی مینالیدند، این وابستگی ها عمدتا فراتیمی (وابسته به تیم های دیگر) یا فرا شرکتی (وابسته به شرکت های دیگر) بود. مشکلی که از آن یاد میشد، در مورد این بود که ما برنامه ریزی اسپرینت را بر اساس این API خاص انجام دادیم؛ ولی متاسفانه آنها دائم باتاخیر آن را به ما تحویل می دهند و برنامه اسپرینت ما به هم می خورد، در این پست قصد داریم در مورد راه حل این داستان صحبت کنیم.
وابستگی چیست و چرا اتفاق می افتد؟
در چند شرکت اخیر که همکاری با آنها داشتم مانند سداد، علی بابا، بامیلو …، وابستگی جزئی از کار شده است، وابستگی ها شامل وابستگی فراتیمی (وابسته به تیم های دیگر در شرکت) یا فرا شرکتی (وابسته به شرکت های دیگر) است.
چرا وابستگی ها در این چند سال شدیدتر شده است؟ اصلی ترین دلیل را میتوان نیاز به یکپارچگی دانست، این نیاز باعث شده است تا شرکتها یا تیم ها به خدمات یا سرویس های یکدیگر وابسته بشوند، یکی از نمونه های بارز آن در یکسال اخیر خدمت کارت به کارت سه جانبه بوده است، که بانک ها از یکدیگر چنین سرویسی را گرفتند تا بتواند از هر بانکی به هر بانکی در نزد بانک سوم، کارت به کارت شدنی باشد.
یا سرویس خرید بلیط هواپیما که عمدتا شرکت های هواپیمایی برای شرکتهای فروش آنلاین بلیط هواپیما فراهم می کنند.
یک نوع دیگر، وابستگی فراتیمی است، مثلا تیم دیتا باید یک سری داده برای تیم های دیگر فراهم کند.
مشکل وابستگی چیست؟
اصلیترین مشکل این نوع وابستگی، ایجاد تاخیر است، هر تیم یا شرکت برای خود اولویت هایی دارد، برای همین معمولا این باعث ایجاد تاخیر در ارایه سرویس به تیم وابسته می شود و خود این باعث می شود، کارهای نصف و نیمه انجام شده و رها شوند و دوباره شاهد تسک سوییچ شویم، که خود این باعث اتلاف زیادی می شود.
اما با این نوع وابستگی چگونه برخورد کنیم؟
قانون اول وابستگی- شروع نکردن پیاده سازی تا رفع وابستگی:
تا زمانی که وابستگی رفع نشده باشد، پیاده سازی را شروع نکنید، بعضی اوقات آن شرکت یا تیم، یک سری مستندات ناقص به ما ارایه میدهد که ما کار را بر روی آن شروع می کنیم، معمولا به دلیل عدم پایبندی به هیچ استانداردی یا سرشلوغی یا دلایل دیگر، به تجربه دیده شده این کار باعث دوباره کاری زیادی خواهد شد. توصیه این است، تا زمانی که وابستگی رفع نشده است، کار را شروع نکنید.
قانون دوم وابستگی- برنامه ریزی یکم رو به جلو
معمولا تیم های چابک و بخصوص اسکرامی، برنامه ریزی رو به جلو انجام نمی دهند، و صرفا تا یک اسپرینت برنامه دارند، ولی همیشه توصیه ما این است که دو یا سه اسپرینت جلو تر را نیز ببینید. یکی از محسنات این کار باعث تمرکز بر روی شناسایی وابستگی ها، و داشتن زمان برای رفع آنها قبل از شروع پیاده سازی است.
ساختار سازمانی باعث وابستگی می شود
یکی از دلایل وابستگی، ساختار سازمانی شرکت است، یکی از مثال ها در چند شرکت اخیر، ساختار فرانت اند و بک اند، بوده. یعنی تیم فرانت اند برای انجام کار نیاز به تیم بک اند دارد، و این باعث پاس کاری بسیار زیاد در بین تیم ها می شود، که راه حل ایجاد تیم های فرا-وظیفه ای یا Cross Functional است.
در برخی تجربیات دیگر، جدا بودن، تیم تست از تیم های پیاده سازی، یا تیم تحلیل، یا تیم دیتا. راه حل بسیاری از این موارد، تجدید نظر در ساختار سازمانی است، یا اگر امکان این کار وجود ندارد، باید به قانون یک و دو رجوع کنیم.
چابک و موفق باشید
خب با توجه به محدود بودن منابع معمولا مدیران سازمان میخوان تیم بک اند و فرنت اند را جدا کنند تا بهینه تر از منابع و توانمندی هاشون استفاده کنن. با توجه به اینکه واقعا این رویکرد باعث وابستگی بیشتر میشه و از طرفی نمیشه هم به اندازه کافی نیروی متخصص برای هر تیم داشت راه حل مناسب تر برای سازمان های بزرگ چی هست؟
فکر کنم جواب در سوال خودتون هست، یک اره حلی انتخاب میشه که خودش مشکلات بیشتری ایجاد میکنه
یک راه حلی که به نظر باعث بهینه تر شدن استفاده از نیروی انسانی می شود ولی د رعمل برعکس عمل میکند